برای حساس بودن نسبت به مسائل آبی و نیز گام برداشتن پایدار در مسیر مدیریت مصرف، نیاز است که دانش آموزان با ارزش واقعی آب، بیشتر آشنا شوند. به طور کلی ارزش آب از سه منظر قابل بررسی است:
ارزش حیاتی آب: آب برای انسان و نیز همه انواع موجودات زنده بر روی کره زمین، مایه زندگی و سرزندگی است. این ماده، زندگی را بر روی زمین ممکن کرده و یکی از مؤلفههای اساسی در شکلگیری کره زمین، پیکر جانوران و حتی اتمسفر است. در واقع زیستن بدون وجود آب غیرممکن به نظر می رسد.
ارزش فرهنگی و مذهبی آب: از منظر فرهنگی، آب یکی از مقدسترین عناصر طبیعی نزد ایرانیان باستان به شمار میرفته است. جلوههای گستردهای از فرهنگ، تمدن و هنر ایرانیان تحت تأثیر باورها و اسطورههایی بوده است که رابطه با آب پدید آمدهاند (نظیر آناهیتا (الهه آب) و یا جشنهایی نظیر آبانگاه)؛ و این امر حکایت از آن دارد که ایرانیان از گذشته آب را بسیار پاس میداشتند. براساس این باورهای فرهنگی دربارۀ آب، این عنصر جایگاهی کانونی در زندگی و باورهای ایرانیان باستان داشته و بهویژه به عنوان عاملی پاک و پاککننده به شمار می آمده و در آیینهای دینی نیز اهمیت محوری داشته است. نویسندگان کهن نیز بارها بر حرمتگذاری ایرانیان به آب اشاره کردهاند؛ ازجمله هرودت مینویسد که ایرانیان هرگز با پیشاب، آبهای روان را نمیآلایند و دست خود را در آن نمیشویند و به دیگران هم اجازۀ چنین کاری را نمیدهند و برای آبهای روان احترام بسیار قائلاند.
ارزش اقتصادی آب: پرداختن به ارزش اقتصادی آب به سادگی آن چیزی که به نظر میرسد؛ نیست. آب یک منبع حیاتی است و با محدود شدن هرچه بیشتر آن ارزش آن افزایش مییابد. برای روشنتر شدن موضوع برای کسی که در بیابانی به دام افتاده است ارزش یک بطری آب بسیار بیشتر از یک الماس چند قیراطی است؛ پس ارزش اقتصادی آب، تحت تأثیر محدودیت آن قرار میگیرد.
